- Dobbers en Toebehoren
Dobbers en Toebehoren
Bezig met laden...
Dood Aas Dobber
Voor het roofvissen met dood aas zijn verschillende dobbers leverbaar. Er is keuze uit dobbers van fox en spro. Elke dobber is leverbaar in verschillende maten en heeft een unieke functie. Ook zijn de meeste dobbers leverbaar in verschillende modellen. Bij de ‘’slider’’ variant dient de hoofdlijn door de dobber heen bevestigd te worden. Bij de ‘’swivel’’ variant dient de hoofdlijn door het oogje aan de onderkant bevestigd te worden. Zo zijn de dobbers met een dart aan de bovenzijde geschikt om de aasvis met de wind mee te laten driften, hierdoor kun je eenvoudig grote delen van een water afvissen.
Wanneer je de aasvis wat meer op één plek wil presenteren zonder dat de wind de dobber mee trekt, is er keuze uit verschillende modellen dobbers. Eigenlijk is bijna elke dobber zonder een darter eraan hiervoor geschikt. Deze dobber vangt namelijk erg veel wind.
Dood Aas Dobber voor vissen op de bodem
Als tijdens het roofvissen met de dobber de aasvis op de bodem wordt gepresenteerd, is er keuze uit verschillende dobbers. Hiervoor worden hoofdzakelijk pencil dobbers gebruikt. Wanneer je deze dobber goed uitpeilt zal de dobber omhoog gaan staan tijdens een aanbeet. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een uitgelode pencil dobber. Deze uitgelode dobber is zeer gevoelig en zal altijd rechtop staan. Bij een aanbeet zal deze dobber eenvoudig zonder veel weerstand onder gaan.
Dood Aas Dobber voor trollen
Voor het slepen met dood aas achter de boot zijn trolling dobbers ontwikkeld. Het speciale ontwerp van deze dobber zorgt ervoor dat de aasvis niet omhoog komt tijdens het trollen. Dit komt doordat de lijn bij deze dobber niet uit de bovenkant maar de zijkant van de dobber komt.
Stoppertjes Dood Aas Dobber
Om een dood aas dobber op de gewenste diepte af te stellen, worden stoppertjes gebruikt, ook wel float stops genoemd. Hierbij wordt een stoppertje boven en onder de dobber aangebracht. Het onderste stoppertje kan relatief dicht bij de onderlijn bevestigd worden, zodat er ook op diepere stukken eenvoudig geworpen kan worden zonder meters lijn onder de hengel.
Loodjes Dood Aas Dobber
Om de dobber uit te loden, zijn loodjes nodig. Deze loodjes zijn leverbaar in verschillende soorten en gewichten. Doorgaans is een iets lichter gewicht dan de dobber het juiste gewicht om de dobber goed uit te loden in combinatie met een normale aasvis. Als je met het lood op de bodem wilt vissen of als er veel stroming staat, zijn cube sinkers ook erg geschikt. Woon of ben je in de buurt? Het is mogelijk om producten op afspraak af te halen bij onze vestiging in Groningen. Wanneer je dobbers en toebehoren op werkdagen voor 21:30 besteld, heb je ze de volgende dag al in huis!
Welke dobber voor doodaas?
Zoals je bovenstaand hebt gelezen, zijn er veel verschillende dobbers leverbaar voor het doodaas vissen op roofvis. De hoofdregel wijst dat pencil dobbers geschikt zijn voor het vissen met doodaas op de bodem. Trolling dobbers dienen voor het slepen met doodaas. Voor het normaal vissen met de dobber boven of net op de bodem zijn verschillende soorten modellen dobbers ontwikkeld. Veel verschil in werking zit er tussen deze dobbers niet. Wel zul je met dobbers die zijn voorzien van een ''dart'' grotere oppervlaktes afvissen. Deze dobber zal door de wind worden meegesleept.
Hoe zwaar dobber doodaas?
Het gewicht van de dobber dat je gebruikt is afhankelijk van het formaat aasvis die wordt ingezet. Voor het snoekbaarsvissen worden veel 5 tot 15 grams dobbers gebruikt. Vis je met de dobber op snoek met een aasvis van ca. 15-20cm? Dan kun je prima met een 15 - 25 grams snoekdobber uit de voeten. Voor grotere aasvissen en ruige omstandigheden zijn zwaardere dobbers op de markt gebracht. Voornamelijk worden hiervoor dobbers van 35-50 gram gebruikt. Het loodje dat je onder je dobber bevestigd is vaak net even iets lichter dan je dobber.Hoe diep met dobber doodaas vissen?
Tijdens het vissen met doodaas onder de dobber kan er op verschillende dieptes worden gevist. Belangrijk is om vooral verschillende dieptes te proberen, het verschilt namelijk per dag op welke diepte de roofvis jaagt. Probeer voornamelijk eens op half water te vissen, 30-50cm boven de bodem en op de bodem. Wanneer je blijft spelen met de diepte zul je zien op welke diepte je goed vangt, dit kan per water en dag sterk verschillen. Wel is het een feit dat tijdens de koudere maanden de roofvis passief wordt en vaak vlakbij de bodem te vinden is.